I.Descriere și considerații generale

1. Misiunea principală a GREPIT este de a realiza comunităţi de practică, susţinute de întâlniri periodice pentru a sprijini tinerii în parcursul lor de formare de excelenţă în domeniul IT.

2. Pentru ediţia a opta, există patru categorii competiționale:

  • A. Aplicații Web;
  • B. Aplicații utilitare și jocuri;
    • B1. PC și Mac;
    • B2. Mobil;
  • C. Robotică;
  • D. Media.

3. Concursul este constituit din următoarele etape, conform anexei 1:

  • a.  Perioada de înscrieri și crearea unui profil pentru proiectul înscris;
  • b.  Perioada de selecție și a proiectelor participante la etapa finală;
  • c.  Afișarea proiectelor finaliste;
  • d.  Perioada de confirmare a participării la evenimentul final;
  • e.  Perioada de soluționare a contestațiilor;
  • f.  Afișarea listei finale a participanților la evenimentul final;
  • g.  Desfășurarea etapei finale.

4. Înscrierea se face prin intermediul formularului de pe site-ul www.grepit.info.

5. Organizatorul verifică eligibilitatea fiecărei lucrări înscrise.

6. Organizatorii îşi rezervă dreptul de a refuza formularele primite în cazul unor greşeli sau omisiuni flagrante.

7. În cazuri excepţionale, o înscriere validată poate fi retrasă din concurs după perioada de înscrieri (deces, îmbolnăvire subită, accident).

8. În cazul în care proiectul va fi selectat pentru etapa finală a concursului, organizatorul va solicita fiecărui participant să confirme participarea la evenimentul final.

9.  Data limită pentru completarea formularelor de înscriere este stipulată în anexa 1.

10. Jurizarea și selecția proiectelor participante la etapa finală a evenimentului, se va face conform calendarului prezentat în anexa 1.

11. În condiții extraordinare, organizatorii îşi rezervă dreptul de a înscrie proiecte şi după termenul limită, doar după o evaluare a proiectelor de către juriul provizoriu.

12. Cazarea şi masa vor fi asigurate de către organizatori pentru participanţii a căror proiecte au fost selectate pentru etapa finală a concursului. Locația evenimentul final este pensiunea Satul Prunilor, jud. Dâmbovița. 

II. Criteriile de eligibilitate

II. 1. Eligibilitatea participanţilor

13. Pot participa în concurs persoane fizice, autori ai lucrărilor, cu vârsta cuprinsă între 14 şi 20  de ani (inclusiv).

14. Vor fi prezentate lucrări realizate de către echipe de lucru alcătuite din maxim 2 membri, în funcţie de complexitatea lucrării.

15. Participanţii care înscriu lucrări în concurs trebuie să fie autorii lucrărilor. Concurenţii trebuie să dovedească faptul că lucrările înscrise în concurs le aparţin, prin prezentarea surselor. Orice lucrare însuşită într-un mod ilegal va fi respinsă din concurs.

16. Concurenţii poartă întreaga răspundere asupra lucrărilor trimise la concurs. Aceştia trebuie să se asigure că lucrările lor nu încalcă dreptul persoanelor la proprietate fizică sau intelectuală, la propria imagine sau la intimitate. Simpla înscriere la concurs înseamnă asumarea şi acceptarea  oricăror consecinţe ce pot decurge din publicarea lucrărilor respective. Organizatorul nu îşi asumă răspunderea pentru astfel de lucrări şi nu poate fi, sub nici o formă, făcut responsabil pentru aceste consecinţe.

17. Un concurent se poate înscrie cu două proiecte doar în cazul în care:
a) nu face parte din două echipe.
b) unul din proiecte este realizat în cadrul unei echipe şi proiectul este înscris la o altă categorie competițională decât cea a proiectului realizat individual.

II. 2. Eligibilitatea proiectelor

a) Proiecte care sunt eligibile

18. Se pot înscrie în concurs proiecte din orice domeniu cu condiţia să se încadreze în categoriile competiționale.

19. Proiectele înscrise trebuie să aibă cel puţin o variantă în limba română sau în limba engleză.

20. Data de realizare nu condiţionează în nici un fel participarea proiectelor în concurs.

21. Un proiect poate fi înscris într-o singură categorie competițională.

22. Fiecare participant prezintă juriului proiectul realizat de el pe CD-uri, flash disk-uri sau orice altă sursă de stocare portabilă (hard disc, laptop, tabletă, etc). Dacă proiectul are nevoie de alte programe adiţionale, acestea vor fi aduse de către participanţi şi vor fi instalate înainte de prezentarea proiectului.

23. Fiecare software va avea o aplicaţie de instalare (un singur program a cărui execuţie se poate face pe orice sistem de operare standard – Windows, Unix, etc. – fără a solicita prezenţa unor resurse suplimentare preinstalate – acolo unde este posibil acest lucru) și instrucțiuni detaliate de instalare.

24. Proiectele vor fi prezentate atât sub formă executabilă cât şi surse. Timpul de prezentare al proiectului  nu este condiţionat.

b) Proiecte care nu sunt eligibile

25. Proiecte care au participat în anii anteriori la concursul GREPIT.

26. Indiferent de categoria aleasă, proiectele  înscrise în concurs nu vor promova sexul, violenţa, discriminarea etnică sau socială. Proiectele care vor încălca această condiţie vor fi respinse de către juriu.

27. Nu sunt eligibile proiectele care prezintă deficienţe majore în materie de conţinut (existenţa unor pagini în construcţie sau nefuncţionale, aplicaţii incompatibile cu anumite platforme, erori la rulare etc. ).  Acest articol se aplică doar pentru etapa finală a evenimentului.

III. Selecţia proiectelor care vor participa la etapa finală

28. Selecția proiectelor se va face de către un juriu provizoriu numit de organizatori, sub îndrumarea membrilor juriului din etapa finală a concursului GREPIT.

29. Juriul pentru selecția proiectelor va fi afișat pe site-ul evenimentului după ce se va finaliza perioada de înscrieri.

30. Pentru pre-jurizare participanții vor trimite proiectele într-o formă funcțională, nu neapărat finală. Se pot trimite părți demonstrative, video-uri, care să prezinte ideea proiectului și funcționalitățile acestuia.

31. Juriul va publica un feedback pentru fiecare proiect respins în care va explica decizia luată. Proiectele care vor intra în etapa finală, vor primi feedback pe durata concursului.

32. Selecția proiectelor se va face pe baza unor criterii stabilite de juriul provizoriu, prin desemnarea calificativului “admis” sau “respins”.

33. Participanții ai căror proiecte au fost respinse în etapa de preselecție a proiectelor, pot solicita analizarea întregului proiect, dacă se consideră că feedback-ul primit nu explică respingerea proiectului.

34. În cazul în care la o categorie nu vor exista minim 5 lucrări acceptate în etapa finală a concursului, categoria respectivă nu se va mai constitui, dar participanții care au fost acceptați, vor participa ca și invitați la etapa finală a concursului.

35. Participanții a căror proiecte au fost respinse în cadrul selecţiei proiectelor pentru etapa finală a concursului, pot participa la evenimentul final al concursului, pentru a primi feedback, dar  cheltuielile pentru cazare, masă și transport, nu sunt asigurate de organizatori.

IV. Desfășurarea etapei finale a concursului

36. Participanții ai căror proiecte au fost selectate pentru etapa finală vor prezenta versiunea finală a acestora în fața juriului  și a celorlalți participanți.

37. În prezentarea proiectelor de la secțiunile „Aplicații Web”, „Aplicații utilitare și jocuri” și „Robotică”  se acceptă prezentări de diapozitive (prezentări de tip PowerPoint, prezi etc) sau video-uri care să arate funcționarea unor componente ale proiectului, cu condiția ca acestea să reprezinte realitatea și care apoi să fie prezentate și direct în proiect. Participantul trebuie să demonstreze funcționalitățile dezvoltate de acesta.

38. Documentarea proiectului nu este obligatorie, și existența ei nu constituie un plus în jurizarea proiectului. Totuși, recomandăm ca proiectele să fie însoțite de:

  • o prezentarea succintă a proiectului.
  • prezentarea scopului pentru care a fost dezvoltat proiectul.
  • o lista cu elementele dezvoltate de la zero de către participant.
  • o listă cu elementele preluate de participant împreună cu sursa lor.

Excepție de la acest articol face categoria Robotică.
39. Punctajul final se compune din:

  • 75% juriu.
  • 25% participanți.

V. Drepturi şi obligaţii

40. Participanţii au următoarele drepturi:
a) să participe cu un singur proiect  la concurs, excepţie făcând articolul 17.
b) să participe la toate evenimentele publice din cadrul evenimentului GREPIT;
c) să folosească în mod corect titulatura de participant, nominalizat sau câştigător în scop promoţional (afişare pe saitul propriu, materiale de prezentare etc.).
d) să fie promovaţi şi recunoscuţi pentru lucrările pe care le-au realizat sau pentru distincţiile pe care le-au obţinut, în cadrul evenimentelor, pe saitul GREPIT şi în toate materialele ulterioare în legătură cu participanţii  de la ediţiile anterioare ale concursului.

41. Participanţii au următoarele obligaţii:
a) să respecte regulamentul de față,  deciziile oficiale ale juriului şi ale organizatorilor;
b) să furnizeze informaţii adevărate şi complete în formularul de înscriere în concurs;
c) să pună la dispoziţia organizatorilor sau a juriului, în cazul unor solicitări specifice, documente suplimentare care să demonstreze veridicitatea informaţiilor din formularul de înscriere;
d) să pună la dispoziţia organizatorilor, spre publicare pe saitul GREPIT, informaţii de prezentare realizate în vederea concursului şi a procesului de jurizare;
e) să respecte și să urmeze programul stabilit de către organizatori;
f) să participe la activitățile propuse de organizatori (ateliere, prezentări, etc);
g) participanții minori (cu vârsta de până în 18 ani la data înscrierii) au obligația de a prezenta acordul părinților pentru participarea la eveniment;

42. În cazul nerespectării unora sau mai multora din obligaţiile de mai sus, organizatorii concursului pot decide, cu sau fără consultarea juriului, să excludă din competiţie o lucrare sau un participant.

43. În plus, reprezintă alte motive de excludere din concurs următoarele:
a) modificarea în mod radical a designului, scopului sau a funcţionalităţii unui proiect în perioada dintre finalul înscrierilor şi începerea etapei finale a concursului GREPIT;
b) faptul că o lucrare a fost dovedită ca fiind un act de plagiat.

VI. Dreptul de autor

44. Prezentările lucrărilor sau alte materiale realizate în vederea concursului nu rămân în proprietatea organizatorilor.

45. Organizatorii îşi rezervă, faţă de participanţi, dreptul de a folosi, în materialele de promovare ale GREPIT: numele participanţilor, informaţiile din formularele de înscriere, prezentările sau alte materiale realizate în vederea concursului.

VII. Juriul

46. Juriul provizoriu va fi compus din membri GREPIT și membri ai juriului din etapa finală, sub coordonarea organizatorilor.

47. Juriul se constituie din profesioniști în domeniul IT, studenţi, reprezentanţi din GREPIT, care nu vor avea nici un fel de relaţii directe cu participanţii la concurs.

48. Notarea lucrărilor se face cu punctaj de la 0 la 100, conform anexei 2. În cazul în care diferenţa de punctaj între doi membrii ai juriului este mai mare de 20 puncte, se procedează la reanalizarea aplicaţiei de către o comisie numită de către organizatorul evenimentului.

49. Punctajul stabilit este certificat de membrii juriului  şi de către organizator.

50. Premierea lucrărilor se va face în ordinea descrescătoare a punctelor obţinute.

51. Membrii juriului nu sunt obligaţi să acorde premiu la o secţiune, în cazul în care lucrările din secţiunea respectivă nu sunt la un nivel calitativ suficient.

52. Juriul poate constitui premii speciale pe criterii ce vor fi făcute publice înainte de concurs.

VIII. Date personale

53. Organizatorii îşi rezervă, față de participanți, dreptul de a folosi, în materialele de promovare ale GREPIT: numele participanților și informațiile din formularele de înregistrare de pe site. În astfel de cazuri, participanții vor fi notificați prin e-mail.

54. Persoanele ale căror proiecte au fost selectate pentru etapa finală trebuie să aibă în vedere faptul că vor completa liste de participare, care conțin date personale (prenume și nume, data nașterii, serie și număr CI, ). Listele sunt transmise către co-finanțatorul acestei ediții, anume Ministerul Tineretului și Sportului. Necesitatea listelor ține de asigurarea legalității finanțării. Aceste date nu vor fi transmise către părți terțe.

Alte documente:
Anexa 1 – calendar.
Anexa 2 – criterii de jurizare.
––
Ultima actualizare: 5 iulie 2015.